Το Επάγγελμα του Ιατρού Σήμερα

Το επάγγελμα του ιατρού απαιτεί πολυεπίπεδη εκπαίδευση και αφοσίωση στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους ασθενείς. Η επιστημονική κοινότητα της Ιατρικής είναι συνεχώς σε εξέλιξη και απαιτεί τη διαρκή εκπαίδευση του ιατρού. Για τους νέους που σκέφτονται να δηλώσουν την Ιατρική Σχολή, θα συνιστούσα να εξετάσουν τα κίνητρά τους και να διασφαλίσουν ότι έχουν το πάθος και την αφοσίωση που απαιτείται για να γίνουν ιατροί. Είναι σημαντικό να αντιληφθούν ότι η Ιατρική Σχολή απαιτεί σκληρή δουλειά και αφοσίωση, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει μια συναρπαστική και ικανοποιητική σταδιοδρομία στον τομέα της υγείας. Επίσης, συνιστούμε στους νέους να εξετάσουν τον τομέα της υγείας μέσα από την παρακολούθηση εργαστηριακών εργασιών, να συμμετάσχουν σε πρακτικές ασκήσεις που αφορούν την υγεία και να αναζητήσουν ευκαιρίες για εμπειρία στον τομέα της υγείας ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν μια εικόνα του τι πραγματικά συμβαίνει.

Θα τους συνιστούσα να είναι προετοιμασμένοι για μια πολύ απαιτητική και δεσμευτική καριέρα. Η Ιατρική είναι ένα εξαιρετικά απαιτητικό επάγγελμα που απαιτεί πολλά χρόνια σκληρής εργασίας και σταθερής αφοσίωσης στην προσφορά της καλύτερης περίθαλψης στους ασθενείς. Απαιτεί επίσης ένα ισχυρό ηθικό πλαίσιο και την ικανότητα να δουλεύεις κάτω από πίεση και σε συχνά απαιτητικές συνθήκες. Πολλές φορές απαιτούνται σοβαρές θυσίες της προσωπικής ζωής με παράλληλη δημιουργία προβλημάτων στην οικογενειακή συμβίωση λόγω του φόρτου εργασίας και των ιδιαίτερα απαιτητικών υποχρεώσεων. Ο Ιατρός οφείλει να είναι δίπλα στους ασθενείς του σε όλες τις στιγμές που τον έχουν πραγματική ανάγκη παραμελώντας τις προσωπικές και οικογενειακές του ανάγκες σεβόμενος αποκλειστικά την επιστημονική ηθική. Η Ιατρική είναι μια σπουδαία επιλογή αν κάποιος έχει το σθένος να ακολουθήσει τις δεοντολογικές αρχές του επαγγέλματος για να βοηθήσει σημαντικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

Τέλος στα νέα παιδιά που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις, θα συνιστούσα να επικεντρωθούν στην καλή προετοιμασία και όχι στον φόβο της αποτυχίας. Θα ήθελα να τους ενθαρρύνω να επικεντρωθούν στη μάθηση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, καθώς και στην ανάπτυξη μιας ισορροπημένης ζωής με άλλα ενδιαφέροντα και δραστηριότητες. Επιπλέον, θα τους συνιστούσα να διατηρήσουν μια θετική στάση και να μην επιτρέψουν στον φόβο της αποτυχίας να τους επηρεάσει. Η πίεση για την επιτυχία είναι λογικό να υπάρχει, αλλά είναι σημαντικό να μην την αφήνουν να τους καθορίζει πλήρως.

Θα πρέπει να θυμούνται ότι οι εξετάσεις είναι μόνο μια μικρή μερίδα από τη ζωή τους και ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και δρόμοι για την επίτευξη επιτυχίας και ικανοποίησης στη ζωή.

Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά !

Δρ. Βασίλης Βασιλειάδης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

IASIS Σταυρού - Medical Center

Previous
Previous

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας

Next
Next

Εργασιακή Υγεία: Μετρήσεις παραγόντων εργασιακού κινδύνου στο πεδίο