Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας

«Η ψυχική υγεία συνεπάγεται συμπεριφορά θερμή, γενναιόδωρη και γεμάτη κατανόηση, συναίσθημα τρυφερό, στάση εγκάρδια και πράξεις αλληλεγγύης.» (Χόρχε Μπουκάι)               

Κάθε ενέργεια μας προέρχεται από μια σκέψη. Και αυτή κάποιες φορές καθορίζει τη ζωή μας. Αν λοιπόν αντιμετωπίζουμε με πραότητα και επιτυχία τα προβλήματα ή τις δυσκολίες της ζωής μας, είμαστε παραγωγικοί και λειτουργικοί, τότε εκπέμπουμε την γαλήνη που υπάρχει μέσα μας. Τα διάφορα προβλήματα της ψυχικής υγείας, σχετίζονται με βιολογικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Αναζητήστε λοιπόν την ισορροπία σας!     

Μαρία Κισσοπούλου

Ψυχίατρος

IASIS Σταυρού - Medical Center

Σχετικά με την Ψυχική Υγεία και με αφορμή την πρόσφατη εβδομάδα αφιέρωμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μεταφέρω τα λόγια του Έλληνα Ευρωβουλευτή Στ. Κυμπουρόπουλου στην επιτροπή:

«Η ψυχική υγεία είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και τυγχάνει ζωτικής σημασίας τόσο για την προσωπική και κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, όσο και για την κοινότητα. Χρειαζόμαστε δράσεις κοινωνικής πολιτικής που θα εξαλείψουν τις διακρίσεις σε κάθε κοινωνική δομή, ώστε καθένας από εμάς να αισθάνεται ασφαλής και αισιόδοξος για το μέλλον».

Είναι γεγονός πλέον στις ημέρες μας ότι οι σύγχρονες κοινότητες, όπως το σχολείο, το εργασιακό περιβάλλον, η οικογένεια και οι κοινωνικές δομές, μπορούν να αξιοποιηθούν ως αρωγοί της σωστής πληροφόρησης, της πρόληψης, της πρώιμης διάγνωσης, της ολιστικής θεραπευτικής υποστήριξης και, εν τέλει, της ουσιαστικής αποδοχής των προβλημάτων ψυχικής υγείας από ολόκληρη την κοινωνία, μακριά από το στίγμα, τις διακρίσεις και τα στερεότυπα που παλαιότερα συνόδευαν την ψυχική νόσο. Κάτι που αποτελεί πολύ συχνό θέμα επίκαιρης συζήτησης στην Ευρώπη είναι ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν οι κοινότητες στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, διευκρινίζοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να εγείρουν φραγμούς και να ενισχύσουν τον αποκλεισμό, ενώ σε άλλες επιτρέπουν στους ανθρώπους να ευημερούν χωρίς στίγμα ή διακρίσεις. Δεν είναι λίγοι πια όσοι υπογραμμίζουν την ανάγκη να σπάσει το ταμπού της ψυχικής υγείας και να ενθαρρυνθεί ο ανοικτός διάλογος.

Στις 7 Ιουνίου αναμένεται η δημοσίευση από την Επιτροπή των δράσεων σχετικά με την προστασία της ψυχικής υγείας.

Βασίλης Βασιλειάδης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

IASIS Σταυρού - Medical Center

Previous
Previous

Επιστήμονας έζησε 100 μέρες σε Υπερβαρικές Συνθήκες

Next
Next

Το Επάγγελμα του Ιατρού Σήμερα