Επιστήμονας έζησε 100 μέρες σε Υπερβαρικές Συνθήκες

Στην περιοχή της Φλόριντα στις Ηνωμένες Πολιτείες έλαβε χώρα ένα πείραμα από τον Joseph Dituri, ο οποίος αποφάσισε να κάνει κάτι πολύ ιδιαίτερο. Είναι ειδικός στην βιοϊατρική μηχανική και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντας. Ο Dituri εθελοντικά περιορίστηκε σε έναν ερευνητικό σταθμό κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ο οποίος είχε έκταση 55 τετραγωνικών μέτρων. Εκεί έζησε για 100 μέρες, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν 73 ημέρες.

Ο Dituri, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον βυθό, μελέτησε προσεκτικά τις επιπτώσεις της υπερβαρικής πίεσης στην ανθρώπινη φυσιολογία. Συγκεκριμένα, εστίασε στη μέτρηση του μήκους των τελομερών και του συνολικού αριθμού των βλαστοκυττάρων.

Η έρευνα έδειξε ότι η αύξηση του βαθύ ύπνου κατά 60% είχε σημαντικό αντίκτυπο στην αναστροφή του βιολογικού ρολογιού. Το μήκος των τελομερών αυξήθηκε κατά 20% και ο αριθμός των βλαστοκυττάρων εκπληκτικά αυξήθηκε κατά 1.000%.

Τα τελομερή συρρικνώνονται καθώς μεγαλώνουμε σε ηλικία, ενώ παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του DNA μας από την αλλοίωση. Οι επιστήμονες στον τομέα της μακροζωίας επικεντρώνονται τα τελευταία χρόνια σε αυτήν την πτυχή.

Εκτός από την αναστροφή της βιολογικής ηλικίας, ο Dituri είδε και άλλες θετικές επιδράσεις κατά τη διάρκεια της υποβρύχιας παραμονής του. Παρατήρησε μείωση της χοληστερόλης κατά 72 μονάδες και βελτίωση της καρδιαγγειακής του υγείας. Επιπλέον, παρατήρησε μείωση κατά 50% στους δείκτες φλεγμονών και το ανοσοποιητικό του σύστημα βρέθηκε σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν εδώ και αρκετά χρόνια.

Πριν τη βύθισή του, ο Dituri είχε ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη φυσικού φωτός και τις αλλαγές στη βαρύτητα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα επίπεδα βιταμίνης D, τον καρδιακό ρυθμό, την οστική και μυϊκή μάζα, καθώς και το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, ο Dituri ενσωμάτωσε ένα πρόγραμμα γυμναστικής με λάστιχα τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, έκανε καθημερινά κολύμπι και ήταν υπό την επίβλεψη ψυχολόγων.

Ωστόσο, το σημαντικό είναι ότι ανακάλυψε επιπλέον οφέλη από αυτά που παρατηρήθηκαν στους θεραπευτικούς υπερβαρικούς θαλάμους οξυγόνου, όπως βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και υγεία του εγκεφάλου.

Πηγή: unboxholics.com

Previous
Previous

Ανάπτυξη 3D-Printed τεχνητού γόνατος από Επιστήμονες

Next
Next

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας