Ανάπτυξη 3D-Printed τεχνητού γόνατος από Επιστήμονες

Νέο εμφύτευμα 3D εκτύπωσης από το University of Bath ανοίγει νέους ορίζοντες για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου ανακοίνωσαν την ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού εμφυτεύματος που υπόσχεται να επαναφέρει την κινητικότητα και την άνεση σε ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα.

Η καινοτόμος επέμβαση με το 3D-printed εμφύτευμα στο γόνατο αποσκοπεί στη διατήρηση των υπάρχοντων συνδέσμων και στη βελτίωση της ασφάλειας και της ευκολίας των χειρουργικών επεμβάσεων. Οι πρώτοι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αυτή τη διαδικασία ανέφεραν θεαματική βελτίωση της κατάστασής τους.

Πλάκες με την ονομασία "3D HTO" εφαρμόζονται για την ευθυγράμμιση του γονάτου και προσφέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα και αντοχή στην περιοχή. Οι γιατροί, προκειμένου να προσαρμόσουν το εμφύτευμα στις ανάγκες του κάθε ασθενούς, βασίστηκαν σε ακτινογραφίες και αξονικές τομογραφίες για την ακριβή προσαρμογή της διόρθωσης.

Το πλεονέκτημα των πλακών HTO είναι ότι έχουν ήδη υποβληθεί σε εικονικές δοκιμές υπολογιστή, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 28 ασθενείς, γεγονός που διασφαλίζει την ασφάλειά τους.

Παρόλο που πονούσε αρκετά για δύο μήνες, μπόρεσα να κάνω ποδήλατο εσωτερικού χώρου πολύ γρήγορα. Μέσα σε έξι μήνες μπόρεσα να ολοκληρώσω έναν αγώνα, το οποίο ήταν εκπληκτικό.

- David Tarbet, ασθενής

Η πρωτοποριακή δοκιμή που πραγματοποιήθηκε, αποτελεί την πρώτη παγκοσμίως στην οποία αποδεικνύεται η ασφάλεια μιας ορθοπεδικής συσκευής. Η δοκιμή προσομοίωσε τις πιέσεις που ασκούνται στις πλάκες και απέδειξε ότι η νέα θεραπεία είναι εξίσου ασφαλής με τις παραδοσιακές μεθόδους, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση για ασθενείς ηλικίας από 40 έως 60 ετών που χρειάζονται αντικατάσταση του γόνατος.

Παράλληλα, ξεκίνησε μια νέα έρευνα με συμμετοχή 15 ασθενών, η οποία συγκρίνει τη συγκεκριμένη επέμβαση με την παραδοσιακή αντικατάσταση ολόκληρου του γονάτου.

Ο στόχος είναι να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα και η διαρκεια των αποτελεσμάτων που αποκτήθηκαν με τη χρήση του νέου εμφυτεύματος. Η σύγκριση αυτή αναμένεται να παράσχει περαιτέρω επιστημονικά δεδομένα και να επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα της νέας τεχνικής.


Πηγή: BBC.com

Previous
Previous

Αναβαθμίζουμε τις Παροχές  Υπηρεσιών μας με ΝΕΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ που  έρχονται στο IASIS Σταυρού

Next
Next

Επιστήμονας έζησε 100 μέρες σε Υπερβαρικές Συνθήκες